ponikocija-logo-headponikocija-logo-headponikocija-logo-headponikocija-logo-head
  • Domov
  • Živali
  • Ponudba
  • Foto Galerija
  • Video Galerija
  • Blog
  • Kontakt
✕
Na dopust s pasjim prijateljem
1. julija, 2020
Podgani na dopustu pri ponikočiji
8. julija, 2020
1. julija, 2020
Kategorije
  • Živali
Oznake

Valjenje piščancev


Ko napoči čas valjenja, kokoš skrbno izbere mesto, kjer bo gnezdila. Oskubi si perje na prsih, da s telesno toploto greje zarod. Gnezdo ustvari na samem.

Jajca obrača s kljunom, to stori do 50 krat dnevno. Raziskovalci so dognali, da kokošja mama s piščanci komunicira že, ko so v jajcu in z rahlim potrkavanjem ustvarja posebno bližino. Piščanci pa ji iz jajca potrkavajo nazaj. Žal je sodobnem času vse manj kokoši, ki bi razvile nagon po valjenju jajc. Zato je običajno, da jajca valimo v inkubatorjih – valilnikih. S takšnim načinom valjenja piščancev smo si pomagali tudi na naši mali kmetiji.

Valjenje se prične v predvalilnikih. Temperatura za valjenje mora biti 37,8 stopinj Celzija, relativna zračna vlaga znaša 58-60%. Optimalna temperatura valjenja ni enaka za vsa jajca. Odvisna je od velikosti jajc, kakovosti lupine, pasme, starosti jajc in vlažnosti med valjenjem. Tako na primer jajca s tršo lupino in težja jajca zahtevajo za 1-2 desetinki stopinje Celzija višjo temperaturo kot lažja jajca in z manj trdo lupino. V predvalilnikih so vgrajeni mehanizmi za obračanje jajc, ti jajca obrnejo vsako uro, če pa je obračanje ročno, je to potrebno storiti vsaj 2 krat dnevno. Obračanje jajc je pomembno zato, da se zarodki ne prilepijo na steno jajčne lupine.

V valilnikih so lahko tudi vgrajeni ventilatorji, ki poskrbijo za enakomerno porazdelitev temperature po valilniku in za kroženje zraka. Zarodki v jajcih namreč dihajo in za svoj razvoj potrebujejo kisik. Kokošja jajca preložimo iz predvalilnikov v izvalilnike 18 dan, kjer ostanejo še 3 dni. V izvalilnikih je temperatura nekoliko nižja (za pol stopinje Celzija). Nižja temperatura v izvalilnikih je potrebna zato, ker embrii v jajcih v tem času že proizvajajo toploto. Jajc ni potrebno več obračati. Izvaljene piščance pustimo v izvalilniku tako dolgo da se povsem osušijo in trdno postavijo na noge (do 6 ur).


Škrjančevo 6D, 1235 Radomlje, Slovenija

Nahajamo se ob cesti Domžale - Radomlje - Kamnik.


Navodila za pot
ponikocija-kontakt-lokacija


Vabimo vas na Škrjančevo, kjer smo za vas in vaše otroke pripravili nekaj družabnih dogodkov.
Škrjančevo 6D, 1235 Radomlje, 031 353 854, ponikocija@gmail.com

Copyright © 2018 Ponikocija.si. Vse pravice pridržane.

By Venkon d.o.o.

      Piškotki
      To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljujete vse namene obdelave.
      Zahtevano Always active
      Zahtevani piškotki naredijo spletno stran uporabno, saj omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po strani in dostop do varnih območij spletne strani. Spletna stran brez teh piškotkov ne deluje pravilno.
      Preferences
      The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
      Statistika
      Piškotki za statistiko pomagajo lastnikom spletnih strani razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran tako, da anonimno zbirajo in javljajo informacije. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
      Trženje
      Piškotki za trženje se uporabljajo za sledenje uporabnikom prek spletnih strani. Namen je prikazovanje oglasov, ki so primerni in zanimivi za posameznega uporabnika in zato več vredni za založnike in oglaševalce tujih strani.
      Manage options Manage services Manage vendors Read more about these purposes
      Nastavitve
      {title} {title} {title}